Aha ve Bha Nedir?

Epidermis tabakası “keratinosit” adı verilen hücrelerden oluşur. Keratinositler en alt tabakadan en üst tabakaya geçerek cansız keratin tabakasını oluşturur. Deri döngüsü 21-25 bir süreçtir. Yüzeye ulaşan ve artık cansız hücrelerden oluşan bu tabaka biz farkında olmadan zamanla dökülür ve derinin çevrimi böylece devam eder. Ancak yaşa ve dış faktörlere bağlı olarak bu döngü zamanla yavaşlayabilir. Keratinositler bir araya gelerek cildin en dış tabakasında kuruluk, pullanma ve pürüzlenme oluşturabileceği gibi cildin akne oluşumuna eğilimini de arttırır. Cildimizin kendini ölü hücrelerden arındırmasına yardımcı olmak, bu döngüyü desteklemek  cilt bakım rutinimizin yapı taşlarından biri olmalıdır ve bu durumda AHA ve BHA molekülleri bize yardımcı olabilir. Hidroksi asitler cilt pH’ını düşürerek keratinositler arasındaki bağları zayıflatır veya keratinositleri parçalar ve böylelikle etkileri başlar.

 

AHA (Alfa Hidroksi Asitler) ve BHA (Beta Hidroksi Asitler) daha pürüzsüz bir cilde kavuşmanızı sağlamak için ölü deri hücrelerini gideren kimyasallardır. Cildin ölü hücrelerden arınması, yaşlanma, güneş hasarı, koyu lekeler ve akne etkilerini gidermek için gereklidir

 

 

AHA ve BHA Farkları Nelerdir?

 

AHA (Alfa Hidroksi Asitler) ve BHA (Beta Hidroksi Asitler) daha pürüzsüz bir cilde kavuşmanızı sağlamak için ölü deri hücrelerini gideren kimyasallardır. Cildin ölü hücrelerden arınması, yaşlanma, güneş hasarı, koyu lekeler ve akne etkilerini gidermek için gereklidir

 

AHA ve BHA arasındaki en temel fark AHA suda çözünen asitler iken BHA ise yağda çözünen asitleri ifade etmektedir.

AHA’lar genellikle tüm cilt tipleri için güvenli olarak tanıtılsa da aşırı kuru ve hassas bir cildiniz varsa dikkatli olmanız gerekir. Cildinizi tahriş etmemek için kademeli olarak günlük kullanıma geçmeniz gerekmektedir.

 AHA bir suda çözülebilen organik meyve asididir. Cildin üst katmanını nazikçe soyar, aynı zamanda yeni hücre oluşumunu teşvik ederek düzenli kullanımda lekelerin yaratmış olduğu ton eşitsizliklerini gidermeye ve cildi aydınlatmaya yardımcı olurlar

İçinde AHA bulunan asitler:

  • Glikolik asit
  • Laktik asit
  • Sitrik asit
  • Hidroksikaprik asit

 

 BHA ise yağda çözünebilen organik asit türüdür.

Bu etkileri nedeniyle, BHA’lar karma ve yağlı ciltler için daha uygundur. Hassas bir cildiniz varsa daha düşük konsantrasyonlarda BHA’lar kullanabilirsiniz.

Rosacea kızarıklığını azaltmak istiyorsanız, BHA’larla daha fazla başarı elde edebilirsiniz. BHA’lar, cildinizi AHA’lara kıyasla güneşe karşı hassas hale getirmese de yine de önlem olarak her gün BHA’dan sonra güneş koruyucu kullanmalısınız

İçinde BHA bulunan asitler:

Salisilik asit (veya salisilat, sodyum salisilat ve söğütözü gibi ilgili bileşenler)

Beta hidroksibütanoik asit

Tropik asit

Tretokanik asit

 

AHA BHA serumları her gün kullanılmamalıdır. Haftada 2-3 kez kullanım önerilir. Cildiniz hassassa, serumu haftada bir kez kullanmanız yeterlidir. Kuru cilde uygulanan serum 10 dakika beklettikten sonra yıkanabilir. 

 

AHA Faydaları Nelerdir?

AHA asitlerinin en büyük faydası cildi ölü deriden arındırıp güneş hasarı görmüş ve canlılığını kaybetmiş, yaşlanmaya başlamış cildin onarılmasına yardımcı olmaktır. Glikolik asit üst tabakada birikmiş olan ölü hücreler arasındaki bağın gevşemesine yardımcı olur. AHA asitleri cilt üzerindeki bu ölü tabakayı kaldırıp daha canlı, sağlıklı ve yenilenmiş bir cildin ortaya çıkmasına destek olur. Bu sayede cilde sürülen serum ya da nemlendiriciler cildin alt katmanlarına çok daha hızlı bir şekilde ulaşır. 

AHA bir diğer önemli özelliği yaşla birlikte ciltte ortaya çıkan ton eşitsizliklerini gidermeye yardımcı olmasıdır. Bununla beraber ince çizgi, kırışıklık görünümünün azalmasına yardımcı olduğu için ant—aging özelliği vardır. Cildin soyulması yani ölü tabakadan arındırılmasının yanı sıra nemlendirici özelliği de bulunuyor. Cildin daha parlak, canlı görünmesine yardımcı olan bu AHA sivilce, akne gibi oluşumların giderilmesinde de etkili olabiliyor.

BHA Faydaları Nelerdir?

Siyah nokta, sivilce, akne, geniş gözenek gibi cilt sorunlarının giderilmesinde BHA asitleri oldukça etkili oluyor. Yağlanmaya bağlı cilt problemlerinde BHA asitleri ciddi bir etki gösteriyor ve sorunları gidermeye yardımcı oluyor. AHA asitlerinde olduğu gibi BHA asitlerinde de nemlendirme özelliği bulunuyor. Nemlendirme etkisi ile cildin su tutmasına yardımcı oluyor. Ayrıca cildi tazelediği için gençleştirici bir yanı da bulunuyor. 

Siyah nokta ya da gözenek problemleri yaşıyorsan BHA asitleri bu konuda yardımcı olacaktır. BHA, gözenekleri tıkayan yağı arındırmada etkilidir. Normal ve yağlı ciltler için oldukça önemli faydaları vardır. Soyma ve ölü hücreleri arındırma etkisi olduğundan cilde tazelik, canlılık ve parlaklık kazandırır. Kolajen üretimini de hızlandırdığından ciltteki sarkmaların önüne geçmeye de iyi bir destektir.